Matto-opas – vinkkejä maton valintaan ja hoitoon

MATON KOKO
Ennen mattovalintaa huomioi tila ja tarpeet. On suositeltavaa valita tarpeeksi suuri matto, jonka voi asetella osittain huonekalujen kuten sohvan tai sängyn alle. Erityisesti ruoka-pöydän alla käytettävä matto tulisi kattaa myös ruokapöydän tuolinkin liikkumatilan. Käytävämattojen vakioleveys 80 cm sopii useimpiin eteistiloihin sekä käytäviin.


MATON VÄRI
Harmonisen tilan haluavan kannattaa valita kodin muuhun värimaailmaan sopiva matto, kun toisaalta matto voi olla persoonallisuudellaan myös koko tilan keskipiste. Trendit vaikuttavat usein mattovalintoihin, mutta yleisesti vaalea matto tuo tilan tuntua, kun tummasävyisempi taas ryhdikkyyden ja syvyyden vaikutelmaa. Maton ja lattian sävyt pitäisivät olla kontrastissa toisiinsa nähden.


MUUT TEKIJÄT
Arvioi tulevan kulutuksen määrä tilassa. Eteistilan matto vaatii kestävämpää materiaalia kuin esimerkiksi makuuhuoneen matto. Samoin mattovalinnassa huomioidaan henkilöt, elämäntilanteet, lapset, allergiat ja lemmikit. Seniorit esimerkiksi arvostavat maton keveyttä sen liikuttamisen helpottamiseksi.


MATTOJEN MATERIAALIOPAS

Rauha-matto on valmistettu juutista, joka on ympäristöystävällinen ja kestävä valinta, sillä se on biologisesti hajoava ja uusiutuva materiaali.

LUONNONKUITUMATOT

Luonnonkuiduista, kuten juutista ja hampusta, tehdyt matot tuovat luonnonläheisyyttä kodin sisustukseen. Luonnonkuitumattojen eläväpintainen ja rouhea tekstuuri pehmentää tilaa ja neutraali väritys luo rauhallisen tunnelman.

Juutti ja hamppu materiaaleina kestävät hyvin kulutusta ja ovat nopeasti uudistuvina luonnonmateriaaleina ekologinen valinta. Juutti- ja hamppumatot ovat aina yksilöllisiä ja mattojen välillä esiintyy luonnollista vaihtelua.

Ajattomia ja käytännöllisiä luonnonkuitumattoja käytetään paljon niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Juutti- tai hamppumatto on oivallinen valinta eteiseen, olohuoneeseen tai keittiöön. Luonnonkuitumatot soveltuvat myös ulkokäyttöön katetuille terasseille ja parvekkeille.

Hoito-ohje: imurointi, tuuletus ja tahrojen paikallinen puhdistaminen kostealla liinalla. Tarvittaessa hellävarainen vesipesu. Kuivaus ilmavalla, tasaisella alustalla.

Luonnonkuitumattoihin liittyy niille ominainen tuoksu, joka hälvenee ajan kuluessa. Hälvenemistä voi nopeuttaa tuuletuksella kuivassa tilassa. Huomioithan, että kosteus voimistaa luonnonkuitumaton tuoksua.

Katso tästä luonnonkuitumatot

Juuri-maton upea salmiakkikuvio muodostuu huovutetuista villapalloista, jotka antavat matolle kauniin, elävän pinnan.

VILLAMATOT

Villamatot tuovat kotiisi pehmeyttä ja lämpöä. Villamatto on klassinen ja luonnollinen valinta kodin sisustukseen.

Villa on miellyttävä luonnonmateriaali, jonka parhaita ominaisuuksia ovat sen lämpö ja kestävyys. Villa hylkii luonnostaan likaa ja hyvin hoidettuna villamatto on pitkäikäinen ja kestävä valinta. Käsinkudotut villamatot ovat yksilöllisiä ja niiden välillä esiintyy luonnollistavaihtelua kudonnan ja sävyjen välillä.

Villamatot soveltuvat kodin moniin eri tiloihin. Paksut, pintastruktuuriset villamatot ovat upeita katseenvangitsijoita ja parhaimmillaan olohuoneissa. Ohuet, molemmin puolin käytettävät villamatot ovat käytännöllisiä ja sopivat monipuolisesti kodin eri huoneisiin.

Hoito-ohje: säännöllinen imurointi, tuuletus, tahrojen paikallinen puhdistaminen hankaamista välttäen. Tarvittaessa ammattimainen mattopesu.

Erityisesti alussa villamatosta saattaa irrota nukkaa, mikä on normaalia luonnonmateriaalille ja joka vähenee ajan kuluessa. Nukan irtoamiseen auttaa säännöllinen imurointi.

Katso tästä villamatot

Aulanko-matto on kaunis hampun ja puuvillan sekoituksesta käsinkudottu matto. 

PUUVILLAMATOT

Puuvillamatot ovat käytännöllisiä, mukavan tuntuisia jalan alla ja tuovat kotoisaa tunnelmaa kotiin.

Puuvilla on luonnonläheinen ja helppohoitoinen materiaali. Käytännölliset puuvillamatot kestävät hyvin kulutusta ja ne ovat usein helppoja huoltaa. Materiaalina puuvilla ei sähköisty ja siinä on miellyttävä tuntu.

Puuvillamatot sopivat moniin kodin eri huoneisiin. Tuftattu puuvillamatto on pehmeä, askelia vaimentava ja näyttävä valinta oleskelutiloihin. Ohut, kudottu puuvillamatto on käytännöllinen valinta keittiöön, eteiseen ja muihin kodin tiloihin.

Hoito-ohje: imurointi, tuuletus, tahrojen paikallinen puhdistus. Tarvittaessa vesipesu, kuivaus ilmavalla, tasaisella alustalla.

Tuftatuista puuvillamatoista saattaa alussa irrota nukkaa, mikä tasaantuu ajan kuluessa. Nukan irtoamiseen auttaa säännöllinen imurointi.

Katso tästä puuvillamatot